Mød en psykisk syg

Igennem længere tid har jeg leget med ideen med, hvordan man kan skabe en åbenhed og accept af psykisk sygdom

I det hele taget, hvordan man kan afmystificere begrebet, at være psykisk syg, og samtidig være lidt modvægt til de historier man kan læse i pressen og hvordan psykisk syge, oftest bliver portræteret igennem film og litteratur.

Psykisk sygdom, er meget mere end mord, selvmord og psykopater, som uden blusel, hærger og myrder tilfældige mennesker efter forskellige udspekulerede planer.

Psykisk sygdom, er et hverdagsproblem. Det findes overalt, i forskellige afskygninger, med mere eller mindre direkte betegnelser, men samtidig er psykisk syge, ud over deres sygdom, ramt af tabu og stigmatisering, og også i en stor grad selvstigmatisering.

Tanken, for mig, med “Mød en psykisk syg” er egentlig ret simpel, men også en udfordring, ikke mindst af mig selv.

Jeg skriver en del om mit liv som psykisk syg, og blander mig i debatten, både politisk og fagligt, men jeg tænker at hvis der skal ryddes ud i fordomme og deslige, er det nemmere hvis der er ansigter på, og at det foregår “face to face”.

Jeg forestiller mig ikke, at det skal være et tematiseret arrangement, men et, lad os mødes og drikker en kop kaffe og tage en snak om løst og fast, for jeg tror ikke, psykisk syge, ud over de problemer de har, adskiller sig så forfærdelig meget fra dem vi kalder de normale.

Hvis der så dukker lidt mere specifikke spørgsmål op, så må vi jo tage det som det kommer, jeg er stadig en privat person, og vælger selv hvad jeg vil svare på, men hvis jeg på denne måde, kan være med til at gøre det “ok” at snakke om psykisk sygdom, så gær jeg det gerne.

Onsdag d. 10 er den første prøveballon, om der kommer flere, må tiden vise, men i min verden er det allerede en succes, for på det personlige plan, er det at have turdet at gøre forsøget og åbne for muligheden for dialog et skridt i den rigtige retning. Nogle gange må man gøre noget, i stedet for bare at snakke om det.

Og hvis det viser sig, at det kun er kæresten og mig der kommer, så er hun nu også ret godt selskab.